Formalbyte logoFormalbyteSecure Data Solutions

Folosești Remote Desktop sauVNC pentru administrarea la distantă?

Cover Image for Folosești Remote Desktop sauVNC pentru administrarea la distantă?
Mihai B.
Mihai B.

De departe, atacatorii preferă să se concentreze pe serviciile cu care pot obține cel mai mare beneficiu: să preia controlul asupra masinilor sau rețelelor pe care le administrezi.

Remote Desktop Protocol (RDP) este un protocol dezvoltat de Microsoft care permite utilizatorilor să se conecteze la un computer de la distanță. Acesta transmite datele de intrare ale utilizatorului (cum ar fi tastatura și mouse-ul) și datele de ieșire (cum ar fi afișajul) între client și server.

Virtual Network Computing (VNC) este un alt sistem de control la distanță care permite vizualizarea și controlul unui desktop de pe un alt computer. VNC funcționează pe principiul server-client, unde serverul împărtășește ecranul său (desktop-ul) și clientul se conectează la server pentru a-l controla.

Dacă folosești Remote Desktop sau VNC asigură-te că ai acoperit riscurile de securitate:

  1. Acces neautorizat: Dacă un atacator obține credențialele de autentificare, acesta poate accesa sistemul la distanță, la fel ca un utilizator legitim.

  2. Interceptarea datelor: Dacă conexiunea nu este securizată, un atacator poate intercepta datele transmise între client și server.

  3. Atacuri de tip brute-force: RDP și VNC sunt adesea ținta atacurilor de tip brute-force, unde atacatorii încearcă să ghicească parola prin încercări repetate.

Citeste mai multe pe site-ul DNSC dnsc.ro